Nakenscannern

Vi går från nakna flygvärdinnor till nakna resenärer.

Alla hör väl hört talas om “nakenscannern” som än så länge bara finns i London, Amsterdam och på 78 flygplatser i USA? Det har blivit ramaskri över att scannern kränker resenärernas personliga integritet då den ger en “nakenbild” av personen som går igenom den. Scannern ser igenom kläder för att kunna hitta gömda föremål på kroppen, men även saker som piercings och silikonbröst avslöjas på bilderna.
Den första nyheten som förvärrade situationen var att security-personal hade missbrukat scannern och tittat på nakenbilderna på ett “opassande sätt”. En annan nyhet var att det även var lätt att “lura” scannern och gömma vapen där bilden blev mer skuggig.

Det senaste är att alla scanners ska utrustas med en ny programvara som tillverkats av Transport Security Administration (TSA), som ska ge en tecknad version av den person som går igenom scannern. Den tecknade versionen ska vara mindre kränkande och endast visa om det finns något gömt föremål på kroppen.

Jag hoppas bara att inte vi flygvärdinnor måste gå igenom en sån scanner varje dag, det kan inte vara hälsosamt med så mycket strålning!

scanner
Den gamla “kränkande” scanner-bilden.

scanner
Den nya tecknade scanner-bilden. (Källa)