Flight spotting

Vet ni vad flight spotting är?

En flight/plane spotter (flygentusiast) är en person som har flygplan som intresse. Oftast handlar hobbyn om att “samla på” så många olika flygplan som möjligt eller fota flygplan som har unika målningar eller sällan syns på specifika flygplatser.

Förr brukade en flight spotter endast skriva ned flygplanens registreringsnummer, men nuförtiden handlar flight spotting mer om att ta så fina bilder som möjligt. En seriös “spottare” brukar även använda sig av en radioscanner för att kunna lyssna på radiokommunikationen mellan piloter och flygledare och på så sätt ta reda på vilka flygplan som är på väg att landa. Det finns till och med flight spotters som är så inbitna att de använder sin semester till att besöka olika flygplatser för att fota nya flygplan.

Det finns även s.k. “soffaspottare” som “spottar” hemifrån. Med hjälp av en radioscanner och en Mode-S radar kan de få radarbilder från omgivande luftrum och snabbt ta reda på vilka flygplan som flugit över deras hus.

Nog för att jag är lite av en flygplansnörd (det kommer med jobbet), men jag skulle inte kalla mig för en flight spotter. Dock blir det väldigt fina bilder med flygplan som motiv!