Jag hoppas ingen fick panik av mitt syrgasmask-inlägg. Jag vet att det finns många som är flygrädda och stöter ofta på passagerare som har mer eller mindre panik för att flyga. Vad säger man då till en sån person?

Jag kan börja med att berätta att det inte är lätt att lugna en flygrädd person. De har redan bestämt sig att det är livsfarligt att flyga.
Jag brukar fråga vad de tycker är läskigt med flygningen. Endel tycker att det är takeoff/landning som är obehagligt, andra är rädda under turbulens medan vissa får panik av att inte själv ha kontroll över flygplanet och situationen.

Det första jag säger är “Look at me, skulle jag gå till jobbet om det var farligt att flyga?” och sedan “Du vet väl att det händer fler olyckor i trafiken?”. Det räcker inte alltid så då får jag fortsätta med att förklara vad turbulens är (vilket är ofarligt och bara ett bevis på att flyget faktiskt kan flyga) och att vi har hårda säkerhetsregler och kontroller innan, under och efter varje flygning.
Oftast brukar detta räcka, plus det faktum att man visat att man bryr sig och finns där ifall det skulle vara något.

Det är svårare är att lugna de som känner sig hjälplösa och vill ha kontroll över situationen. Jag brukar fråga “Känns det bättre om du själv får flyga planet?”. Nej, det gör det ju inte för det hade slutat i kaos och död. “Lita på våra piloter, de är jätteduktiga och vet vad de gör”.  Flygplan är så pass avancerade att det är svårt att få det att gå fel, tyvärr är det  i nästan samtliga olycksfall den mänskliga faktorn som ställer till det. Och, hemskt att säga men, i de länder där det har gått fel är säkerheten tyvärr inte prio ett.

De absolut svåraste passagerarna att lugna är de med klaustrofobi. Jag kan tyvärr inte expandera aluminiumtuben vi befinner oss i, så det är bara att tala med dem lugnt och sansat. Jag erbjuder (om möjligt) dem att sitta nära en nödutgång, dock inte precis bredvid då de skulle utgöra en fara vid en evakuering. Flygrädda får nämligen inte sitta vid en nödutgång för där vill vi ha våra able-bodied*.

Ett tips till er som är flygrädda är att berätta det för flygvärdinnorna, inte bara för att de ska lugna er utan även för att det kan vara bra att veta om någon helt plötsligt flippar ut.

*able-bodied – någon som är fullt frisk både fysiskt och psykiskt och stark nog (också fysiskt och psykiskt) att hjälpa till vid en nödsituation eller evakuering