Framtidens säkerhetskontroll

Har ni läst om framtidens säkerhetskontroll?

I dagsläget genomgår samtliga flygresenärer samma typ av säkerhetskontroll där man plockar ut dator och samtliga vätskor ur handbagaget (som inte får rymma mer än 100ml per flaska och alla flaskor ska få plats i en enliterspåse) och sedan går genom en metalldetektor. Vid behov blir man även kroppsvisiterad.

Den internationella flygorganisationen IATA har idag presenterat sin idé om en enklare typ av säkerhetskontroll. Den ska bestå av tre kategorier; “känd resenär”, “normal” och “förhöjd säkerhet”, och vilken kategori man tillhör ska finnas som biometrisk information i ens pass. Man får sedan passera igenom en korridor märkt med den kategori man tillhör och under promenaden genomgången scannas man.

Det låter som ett smidigt alternativ för något som i dagsläget ofta skapar långa köer i rusningstid, men jag kan redan se diskriminerings-skriverierna framför mig: “Varför får jag gå genom den förhöjda säkerhetskontrollen och inte han?”
Alltid är det någon som ska klaga, så nu har jag gjort det åt dem. Punkt slut. Jag tycker det låter som en bra och innovativ idé!

flygplats
Källa