Livet som flygvärdinna hos Pan Am

Hej finisar!

Jag är ledsen för att jag har uppdaterat så dåligt, men jag har jobbat som en dåre. Har hoppat in på lediga dagar och varit maxad på blocktimmar, men vad ska man göra när man älskar sitt jobb? 🙂

Ikväll kommer ännu ett avsnitt av flygvärdinneserien Pan Am. Följer ni den?
Pan Am ger en inblick i en flygvärdinnas liv på 60-talet när yrket fortfarande innebar glamour och ett liv i lyx. Idag är flygvärdinneyrket ett slitit jobb och inte särskilt associerat med något glammigare än att man får resa mycket (vilket inte alltid är så glammigt).

Pan American World Airways var det absolut största flygbolaget det enda bolag som flugit till så många destinationer. Flygvärdinnorna var the top of the top och svenskor var populära hos den amerikanska flygjätten. I slutet av 60-talet var mer än 300 svenska flygvärdinnor stationerade i New York och i Miami, Washington, Los Angeles, Honolulu, San Fransisco och Chicago fanns ytterligare svenskor.

Pan Am hade två plan som flög jorden runt (PA 001 och 002), den ena i östlig riktning och den andra i västlig. Att arbeta på ett av dessa två flygplan var drömmen för en flygvärdinna.
– Jag flög den 97 gånger, säger svenska Sofie Krönlein som började som flygvärdinna 1957. Den tog 10-12 dagar varje gång och gick ungefär Los Angeles-Honolulu-Hong Kong-Bankok-Delhi-Teheran-Rom-London-Los Angeles. Vi brukade stanna 24 timmar på varje plats, sedan kom nästa maskin.

Fick man jobb hos Pan Am gick man en fem veckor lång kurs i Pan Am College i Miami. Man skulle vara snygg, singel, klara alla tester och inte vara kommunist. Det var viktigt att hålla vikten och inför varje flygning kontrollerades håret, uniformen och underkläderna. Ibland vägdes man och höll man inte den vikt man “borde” ha i förhållande till sin längd (de hade tabeller för sånt!) blev man genast avplockad från sin flight och fick en vecka på sig att banta. Det var förmodligen så här flygvärdinnedieten uppkom.
Blev man gravid eller gift fick man inte arbeta kvar.

Pan AmExamensklass år 1967 från Pan Am College.

FlygvärdinnaKälla