Några frågor på kvällskvisten

Jag är inte ens en smula trött så jag svarar på två av era läsarfrågor och hoppas att sömnen infinner sig efter det.

Tänkte passa på att fråga dig hur lång du är? Det har jag inte läst någonstans :)Sen undrar jag hur det är med dessa längdkrav.. Ett bolag söker just nu kabinpersonal med minimilängd 165 cm. Jag är 164.. Vad tror du? Mäts man eller går de på vad som står i passet? /Jennifer

Svar: Godkväll kära Jennifer! Hmm, det tyckte jag var en ovanligt låg minimilängd. Vanligtvis brukar den ligga lägre och jag har många kollegor som är bra mycket kortare än mig (vissa når nog inte ens över 160-strecket). Är det möjligtvis ett utländsk flygbolag? Kanske med lite hårdare krav på utseende, osv.? Man brukar aldrig mätas, på sin höjd att de kanske frågar dig i förbifarten om du är 165cm om de skulle tveka. Såna små marginaler tycker jag inte ska hindra en från att söka. Sök du jobbet, skulle de fråga är det bara säga att du har mätt dig själv till 165cm. Who cares?! En centimeter gör inte att du är för kort för att stänga hatthyllor eller klara av att sköta säkerheten ombord.
Och eftersom du frågar: jag är ca 165cm lång. 🙂

Gud vad glad jag blev att jag hittade din blogg! Har numera en till blogg att följa!
Jag ska snart börja trean på gymnasiet och sen är det dags för studenten. Jag vet dock inte vad jag skulle vilja bli efter plugget, men flygvärdinna är något som har intresserat mig. Jag har lite frågor..
Men hur ska jag gå till väga för att bli flygvärdinna efter skolan? Ska jag läsa vidare eller hur gör man?
Rekommenderar du att vara flygvärdinna?
Kan man vara flygvärdinna och sen kommer hem samma dag?
Hur mycket tjänar man?
Tacksam för svar! /Frida

Svar: Hejsan Frida! Jag kan definitivt rekommendera dig att testa flygvärdinneyrket. Risken är bara att du fastnar i branschen för att det är så roligt. 🙂
Man behöver inte läsa vidare efter gymnasiet eftersom minsta utbildningskrav är en avklarad gymnasielinje (fritt val vilken). Jag tycker att du kan testa att söka direkt efter gymnasiet. Eventuellt att du kan vara lite för ung då, så skulle du inte få anställning är ett arbete inom servicebranschen meriterande att ha så länge.
Man kan självklart vara flygvärdinna och ändå komma hem samma dag igen. Sök i så fall till flygbolag som flyger inrikes.
En flygvärdinna tjänar i regel rätt bra, men det kan variera väldigt mycket mellan bolagen.
Ett tips: sommarjobba som servitris eller kassörska på ett café – det ser bra ut på ditt CV när du sedan söker flygvärdinnejobb!
Ha ett trevligt sommarlov! 🙂